torsdag 28 november 2013

Nationella Läsdagen!

På min skola har vi ett biblioteksråd (som startades efter jag frågade vår bibliotekarie om dom inte hade ett biblioteksråd för det hade vi minsann på min högstadieskola). Så nu har vi ett litet biblioteksråd som samlas varje onsdag och gör allt möjligt. Förra året hade vi ett quiz om litteratur och filmfrågor och vinnarna kunde få biobiljetter, ungefär 60 personer tävlade vilket oss är väldigt bra! Men i år valde vi att uppmärksamma Nationella Läsdagen som är den 14/11 varje år, det är också barnboksveckan (vilket jag inte har läst någonstans om i bokbloggar världen???) Så vecka 46 är det alltså barnboksveckan och torsdagen är Nationella Läsdagen. 

Efter mycket men och om så valde vi att har ett quiz till all personal om litteratur och till eleverna hade vi valt ut 10 kända filmtitlar som vi hade kastat om bokstäverna i, vissa va svåra och vissa va nästan för lätta. Men jag tror att det uppskattades och priserna var en varsin bok. Detta pågick under hela dagen, och sen fanns det också en kedjenovell som folk kunde skriva på. Vi i biblioteksrådet skrev en början och nästa person fick skriva en fortsättning, sedan tog vi bort början så nästa person fick bara läsa det personen skrev innan. Novellen blev väldigt rolig och det var inget trams eller svordomar, könsord osv. Det blev totalt 17 personer som skrev på den!

Som en avslutning på hela dagen hade vi ordnat högläsning av Bröderna Lejonhjärta på 5 olika språk - Svenska, engelska, arabiska, persiska och turkiska och alla läste det första kapitlet. Det kom 90 personer och lyssnade vilket vi inte alls hade räknat med! Vi fick väldigt bra respons av både lärare och elever som tyckte att det var kul att det hände något på skolan. 

Ni kan läsa novellen och en artikel om dagen HÄR och HÄR 

Uppmärksammade NI nationella läsdagen på er skola?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar